Kluizelaar

V.l.n.r. Appelpunt, De rest van de taart, Appels

Commissieleden (2018-2019)

Dineke Hylkema (voorzitter)
Demir Hilbrands
Lea Heldoorn

“Hoe heet die meneer?”, vroeg Pluk.
“Ja, het is niet echt een meneer, hij is Kluizelaar.”, zei meneer Pen.
“Wat een gek woord. Ik heb altijd gehoord dat het kluizenaar heette, met een n.”
“Dit is een Kluizelaar. En waar die precies woont, dat weet ik niet, want hij houdt zich erg achteraf.”

In Pluk van de Petteflet is de Kluizelaar iemand die niet graag op de voorgrond treedt, maar toch essentieel is voor het verhaal. Met behulp van de Hasselbramen van de Kluizelaar wordt namelijk de Torteltuin gered.

ZaZa’s gelijknamige commissie heeft veel gelijkenissen met het personage uit het boek. Deze commissie blijft namelijk, net als het personage uit het boek, vooral op de achtergrond, maar is wel essentieel voor ZaZa. De Kluizelaar, bestaande uit Lea Heldoorn, Demir Hilbrands en Dineke Hylkema, houdt de financiën van ZaZa in de gaten. Dat betekent dat de Kluizelaar af en toe zijn woning in de Hasselwaard verlaat om bij de penningmeester, Kees Visser, op bezoek te gaan. Daar controleert de Kluizelaar de werkzaamheden van de penningmeester, bijvoorbeeld of iedereen op tijd betaalt en of de penningmeester niet stiekem ZaZa’s geld doorsluist naar een Zwitserse bankrekening. 

Daarna gaat de Kluizelaar altijd weer terug naar zijn afgezonderde huisje, al is hij ook nog regelmatig te zien op ZaZa-activiteiten.