Krullevaar

V.l.n.r. Lea Heldoorn, Eva Gelvort, Flora Beentjes, Kamiel Kamminga, Koen Slik

Commissieleden (2018-2019)

Flora Beentjes (voorzitter)
Lea Heldoorn
Eva Gelvort
Kamiel Kamminga
Koen Slik

Waarde leden,

De Krullevaar is, na een zomer zijn vleugels uit te hebben mogen slaan, weer neergestreken in het nest der ZaZa Instituutsvereniging Nederlands. Hier heeft hij vijf leden uitgekozen om dit jaar samen te broeden op de meest fenomenale ideeën voor de prestigieuze activiteiten die ZaZa in petto heeft. Met als lijfspreuk ut vadas in ebrietatem, zullen deze vijf vogels een jaar lang klaar staan voor hun mede-leden.
Ook dit jaar zijn er weer vogels van diverse pluimage.

Te beginnen bij Eva Gelvort, die dit jaar voor het eerst het veilige doch heldendichtwaardige Krullevaarsnest heeft betreden. Eva is van alle markten thuis en doet haar titel Algemeen Lit eer aan door haar flamboyante suggesties en aanvullingen. Vurige opmerkingen gedurende de vergadering en nog vuriger als de stad begint te naderen, Eva is een op en top rasKrul. 

Over vurig gesproken… Koen Slik. Machtig mooie gozer, lekker prominent ook. Zijn humor en inzicht bevorderen de verbroedering binnen de commissie. Net als Eva is hij Algemeen Lit, deze eigenschappen komen dus goed van pas.  De rode trekvogel vliegt ’s avonds regelmatig richting de Poelestraat om daar te overnachten in de warmte van de stroboscoop. Daar aangekomen nuttigt Koen graag een biertje (of twintig) en speelt hij graag een spelletje met de fiscus van de commissie, Kamiel Kamminga.

Niet alleen Koen heeft een opvallend kapsel, ook de beheerder der gelden van onze commissie beschikt over een weelderige haardos. Vogels hebben zeer uiteenlopende leefgebieden: van oceanen tot woestijnen en van tropische regenwouden tot het poolgebied. De natuurlijke habitat van deze trezorier kan iets dichter bij huis worden gevonden. Hij voelt zich al snel op zijn gemak in kroegrijke gebieden, waar hij dan ook vaak te zien zal zijn. Wanneer je deze zeldzame vogel spot, zorg dan dat hij genoeg te drinken heeft. Een koud biertje gaat er namelijk altijd wel in. 

Naast fiscus Kamiel, lust onze abactis Lea ook wel een glas van dit gerstenat. De lea heldornia, in de volksmond ook wel het pintenduikertje, is als kuiken in een fust pils gekukeld en kan hierdoor niet vliegen zonder zijwieltjes. Ook met deze hulpstukken vliegt het arme ding meer dan eens uit de bocht en moet zij de goedaardigheid van het wat beter bedeelde restant van de v-formatie aansporen om haar in goede banen te leiden. Maar schijn bedriegt, want dit lelijke eendje veranderd in een prachtige zwaan wanneer het pintenduikertje haar naam eer aandoet en de halve laiters in de achternek giet. Dan houdt niks haar meer tegen, en na een ritje over de snelweg zijn haar kreupele vleugeltjes zo imposant als die van een majestueuze albatros. Wat nog majestueuzer is dan een albatros, is onze geweldige voorzitter, Flora.  

Dit zeldzame vogeltje heeft vreemde proporties. Met een spanwijdte even groot als haar leukheid voelt zelfs de albatros zich klein. Zo leuk is ze. Horen jullie dat, Flora is superleuk. Het heeft wel extreem korte pootjes, maar omdat deze vogel als edel dier wordt beschouwd moeten we het officieel beentjes noemen. Deze vogel verzamelt voedsel door de kaken wijd open te zetten, diep te duiken en enorme hoeveelheden te drinken. Vervolgens filtert het de voedingsstoffen eruit, waarna het vocht weer teruggegeven wordt aan de natuur. Het is een prachtig schouwspel. Na zich gevoed te hebben verdwijnt het zonder waarschuwing weer naar haar nest, dat zich op grote hoogte bevindt.

Kortom, de Krullevaar heeft ze goed uitgekozen. Gebroederlijk in het nest zullen ze jouïsseren van het gouden brouwsel.

Ut vadas in ebrietatem!

De Krullevaar